Receptura na belgijską czekoladę powstała bardzo dawno temu. Pomimo dostępności do innych składników receptura ta nie ulega zmianie. Bazuje się na składnikach wysokogatunkowych. Kakao pochodzi z dobrych źródeł, każdy słodki wyrób to wysoka zawartość tego ważnego komponentu. Konsystencja belgijskiej czekolady zawsze musi być gładka, tym się wyróżnia na rynku. Nie...
Learn moreBatonik to dobra i zdrowa przekąska
Nie ma nic lepszego niż coś pożywnego, a zarazem smacznego. Jedną z takich przekąsek może być z całą pewnością batonik. Na rynku możemy spotkać dużo zdrowych przekąsek. Wystarczy, że dostarczy do organizmu zdrowe tłuszcze, np. w postaci orzechów, oraz trochę białka i węglowodanów, aby dodać energii. Każdy wybierze coś dla siebie. Czy to słodkiego, czy też z gorzką...
Learn moreCiasteczka „Makaroniki” – co to takiego?
Makaroniki to małe smakowita ciasteczka, które wywodzą się z Francji i Włoch. Pierwsze wzmianki o nich pojawiły się w literaturze w XIII wieku. Ciasteczka dostępne są we wszystkich kolorach tęczy. Najczęściej do kolorowych ciasteczek używane są mielone migdały, cukier oaz białka jajek. Ciasteczka mają okrągły kształt. Skorupkę ciastek stanowi masa migdałowa...
Learn moreSłodycze dla diabetyków – ciekawostki
Dla diabetyków przeznaczone są specjale słodycze, które alternatywą dla tradycyjnych słodyczy, zawierających sacharozę. W słodyczach dla cukrzyków stosowane są substancje słodzące o niskim lub nawet zerowym indeksie glikemicznym. Zamiennikiem cukru jest erytytol, ksylitol, stewia, maltitol. Te produkty nie podnoszą poziomu glukozy, są bezpieczne dla diabetyków. W...
Learn more